Home Tips Hoe kies ik de juiste passe-partout voor mijn fotolijst?

Hoe kies ik de juiste passe-partout voor mijn fotolijst?

601
0

Een leuke vakantiefoto, coole poster of oud kunstwerk: je kunt altijd wel iets inlijsten. Het begint natuurlijk allemaal bij het kiezen van de afbeelding die je wilt tentoonstellen. Vervolgens kies je een lijst, maar dan ben je er nog niet. Je zult ook moeten beslissen of je een passe-partout wilt gebruiken of niet. 

Een passe-partout is een kartonnen omranding die je in een fotolijst plaatst. Deze rand creëert een optisch effect en zorgt ervoor (mits je de goede passe-partout kiest) dat de foto, poster of kunstwerk nog beter tot zijn recht komt. Maar hoe kies je de juiste passe-partout voor een fotolijst?

Waarom een passe-partout gebruiken?

Je kunt een foto ook heel goed zonder passe-partout inlijsten, maar waarom zou je dan eigenlijk een omranding gebruiken? Hier zijn verschillende redenen voor. Het doel van een rand in een fotolijst is om het ingelijste werk beter tot zijn recht te laten komen. Je legt de focus namelijk net iets meer op de inhoud. Maar je kunt het ook gebruiken als je een foto met een afwijkend formaat hebt. 

Redenen om een passe-partout te gebruiken:

  • Foto komt beter tot zijn recht
  • Focus ligt meer op de inhoud
  • Het beschermt de afbeelding, poster of kunstwerk. Je creëert namelijk een extra laag tussen het glas en datgene dat je inlijst. 
  • Om foto passend te maken

De afmetingen

Je bent eruit: je wilt een passe-partout gebruiken. De eerste stap in het kiezen van de geschikte omranding is het bepalen van de afmetingen. Dit is eigenlijk een kwestie van een simpel rekensommetje maken. 

Je hebt een foto of poster van 30x45cm die je graag wilt inlijsten. Je kiest dan niet voor een passe-partout van 30×45, maar van 40×60. De foto en omranding gaan dus ook in een fotolijst van 40x60cm. 

Je kiest dus elke keer voor een passe-partout en fotolijst die groter zijn dan het werk dat je wilt inlijsten. In werkelijkheid is de omranding iets kleiner dan de opgegeven maat, anders valt de foto erdoorheen. 

Welke kleur omranding kies je? 

Het kiezen van de geschikte passe-partout begint met het selecteren van de juiste afmetingen, maar het is ook een kwestie van smaak en stijl. Je kunt namelijk voor een subtiele omranding gaan (als dit jouw smaak is), maar het is ook mogelijk om een echte eye-catcher te creëren. Daarnaast kun je uit allerlei kleuren kiezen. 

  • Wit

Kies je voor eenvoud? Dan ga je waarschijnlijk voor de klassieke witte passe-partout. En dit is vaak ook de goede keuze. Wit staat vaak het beste bij een foto of kunstwerk.

  • Zwart

Heb je witte muren en wil je niet dat de fotolijst een beetje wegvalt? Dan kun je ook voor zwart kiezen. Zo zet je de afbeelding in de spotlights en valt deze goed op. 

  • Gekleurd

De kleur van de passe-partout bepaalt voor een groot deel de uitstraling van het geheel. Gekleurde omrandingen kunnen het kunstwerk versterken, maar ook afzwakken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een rand in het olijfgroen? Of kies voor een kleur die al in de afbeelding voorkomt.  

Maak een passe-partout op maat

Wist je dat je een passe-partout op maat en kleur kan laten maken? Ideaal als de foto een afwijkend formaat heeft en je geen geschikte rand kunt vinden. Je kiest de afmetingen en kleur dus helemaal zelf. En de mogelijkheden zijn eindeloos. Het is zelfs mogelijk om een rand met uitsnedes te laten maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een naam in de omranding? Ook leuk om als cadeau te geven! 

Ben je ook nog op zoek naar een geschikte fotolijst? Er zijn een hoop mooie fotolijsten verkrijgbaar, maar deze kun je ook op maat laten maken. Zo weet je zeker dat de passe-partout en lijst perfect bij elkaar passen. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here